2009. május 4., hétfő

Indie Weekend - Popméter a fiatalság és a függetlenség szolgálatában

Egerben évek óta több szubkultúra is képviselteti magát. Nem kell nagyon szemfülesnek lenniük a helyi fiataloknak, jó eséllyel bele lehet futni egy-egy mega drum and bass partyba, teltházas hardcore, punk fesztiválba, vagy hip-hop megmozdulásba, ahol - a változatosság kedvéért (vagy inkább rovására) - egész este dnb, hardcore, punk vagy hip-hop zenékre szórakozhat(?) a közönség. Nem állítjuk, hogy ez feltétlenül rossz. Azt sem, hogy a változatosság minden esetben izgalmas. Na de hová lett a nyitottság, a függetlenség? Hol vannak az érzelmek?

A Popméterrel lassan két éve "fáradozunk" azon, hogy jobbnál-jobb és aktuális irányzatokat, zenéket, zenekarokat mutassunk be és kedveltessünk meg az egri fiatalsággal, miközben látványosan-hallhatóan, szinte erőltetett módon hirdetjük a különféle stílusok közti átjárhatóságot, vagyis a zenei függetlenséget.

Az Indie Weekend lesz az első olyan ingyenes, egész estés rendezvény az Egálban, amikor a független zenerajongók a nagy- és a kisteremben is koncertekre és DJ-szettekre szórakozhatnak, elégíthetik ki perverz zenei vágyaikat vagy csak szimplán bulizhatnak egy jót.

Május 8-ára két izgalmas zenekart és egy kisebb kupac DJ-t invitáltunk Egerbe.

- Mely zenekarok állnak színpadra?

- A Hammer of Gods és a Domina Massive.

- Kik ők?

- A Hammer of Gods a Moog zenekar mellékprojektjeként indult. Egész pontosan a Moog dobosának, Dorozsmai Gergőnek a zenekara, melynek Szabó Csabi és Leidal András voltak még alapító tagjai (ők Jehova és Bertold néven a Gumipop DJ-kollektíva tagjaiként lehetnek még ismerősek). Jelenleg a két állandó tag (Gergő és Bertold) mellett Mező és Rocknroli (aka DJ Csuklya) alkotják a bandát, kik nem mellesleg a Lamantin rádiós és DJ-csapat tagjai is (ki látja már ezt át?:)). De az EZ Basic frontembere, Szarvas Árpi is eltöltött már egy kis időt a zenekarban. Nem véletlen, hogy Magyarország egyetlen indie allstars bandájaként szokták őket emlegetni. First Audio Broadcast címmel tavaly év végén jelent meg albumuk szerzői kiadásban, mely igen pozitív kritikusi értékelést kapott.

Alább megtekinthető egy, a webcsatorna által készített interjú, bevágott koncertrészletekkel.



A Domina Massive a '90-es évek második felében indult. Az eredetileg trió felállású budapesti zenekar a kétezres évek első felében Magyarországon az elsők között ötvözte a postrock és az elektronikus zene elemeit. Akkoriban a klub- és fesztiválfellépéseik mellett nemegyszer koncerteztek Egerben és környékén is. A később egyre inkább a minimalista lo-fi gitárhangzás felé forduló csapat pár éves kihagyás után idén tért vissza, és hogyhogy nem, pont az Egálban lesz az újabban hat tagúra bővült zenekar második koncertje, debütáló fellépésüket követően, mely a Fúzió Rádió Fesztiválon, a Gödörben volt.

A következő videóban erről a koncertről készült felvételt nézhetitek meg (szigorúan lo-fi minőségben:)).



A zenekar demó anyaga innen letölthető.

- És lesz buli a koncertek után?

- Naná! A fellépő zenekarokhoz szorosan kapcsolódó Lamantin rádiós és DJ-csapat fog buliztatni. Tavaly október végén már szétcsapták egyszer a kistermet, most ugyanez a feladat a nagyteremben vár rájuk. A közönség pedig mindenféle eksztatikus táncnak nevezhető (vagy annak nem nevezhető) mozdulatsorokkal örvendezik velük együtt.

Kisteremben: Popméter DJ-k.

3 megjegyzés:

ma-Ugly írta...

ne basszatok már!! izgalmas hazai zenekarok koncertje egerben?!
hát teljesen megőrültetek?!


mellesleg metál karácsonyunk is van.

Unknown írta...

szerintem megyek :)

colbas írta...

már izzik a valagam