2009. május 21., csütörtök

Hacienda-ra emlékezve

Valamelyik nap nekiálltam videókat, felvételeket nézegetni a New Order-ről a jutyúbon. A zenekarról, mely előkelő helyet foglal el szívem csücskében. Megnéztem egy koncertrészletet is, mely a híres Hacienda klubban zajlott. Gondoltam, ez megér egy kis szösszenetet a klubról. Főleg, hogy a klub májusban nyílt... bár nem idén, még '82-ben.

Antony Howard Wilson (ismertebb nevén Tony Wilson), a Factory főnöke, Rob Gretton és a New Order a '80-as évek elején előálltak egy klub ötletével, mivel szerintük Manchesterben egy olyan klub sem volt, mely az ízlésüknek megfelelt volna, ki tudta volna szolgálni azt. A helyszín a '80-as és korai '90-es évek ún. "Madchester" időszak idején vált híressé, és egészen addig a világ leghíresebbjeként tartották számon. A Haçienda végül 1982. május 21-én nyílt meg, és az állandó pénzügyi problémák ellenére egészen 1997-ig működött, mely idő alatt legfőképpen a New Order albumeladásaiból élt.

Klubbá válása előtt jachtok építésére specializálódott üzlet, illetve raktárépület volt, később még moziként is működött, az 1970-es években manchesteri filmeket bemutatva dél-ázsiai bevándorlóknak. Eredetileg Rob Gretton ötlete volt, hogy a klubot a Factory Records (amely tulajdonosa, mint már említettem Tony Wilson) finanszírozza a New Order-rel karöltve. Így tulajdonképp az igazgatói kérdést is megoldották. A szórakozóhely egyébként a Whitworth Street West és az Albion Street sarkánál volt, közel Castlefield-hez, a városközpontban.

Az épületet a Factory grafikus dizájner, Peter Saville által is ajánlott mesterember, Ben Kelly tervezte. Az emeleten megtalálható volt egy színpad, egy tánctér, ruhatár, kávéház és egy karzat, erkély egy DJ-fülkével. A földszinten volt egy "Köcsög Áruló" nevezetű koktélbár, amely Anthony Blunt-ra, egy brit művészettörténészre utal, aki az akkori szovjeteknek kémkedett. A klubban található másik két bár nevének szintén köze volt a fickóhoz, ugyanis ezek a kémtársai után kapták a nevüket (The Kim Philby és Hicks). Az alsó pincehelyiségeket pedig 1995-ben alakították ki egy kisebb zenei térnek.

A Hacienda elnevezés a Situationist International radikális csoport 'The Hacienda must be built' szlogenjéből származik, mely sor egyébként Ivan Chtcheglov Formulary for New Urbanism című művében található. A Haçienda (ejtsd: aszienda) az amerikai kontinensen, a spanyol és portugál gyarmatosítók korában kialakult kifejezés, amely önellátó nagybirtok fajta nevezést jelöl, és építészeti hatást is gyakorolt azokra a területekre. Annak ellenére, hogy a cedilla (az a kis kampó, amelyet néhány betű alá tesznek kiejtés szempontjából) nem használatos a spanyol nyelvben, a Haçienda formát, kiejtést választották a klubnak, mert a cedilla a 'çi' szórészletet az 51-es számra, a klub bejegyzési számára emlékezteti.

Fennállása során olyan együtteseknek adott helyet, mint pl. a The Smiths (1983-ban háromszor is felléptek), Orchestral Manoeuvres in the Dark, Echo & the Bunnymen, Happy Mondays, Einstürzende Neubauten. Fellépéseik során mondhatni "belepréselték" a falba a színpad körül állókat. James, Oasis, Blur, illetve Madonna is itt adta első koncertjét 1984-ben a Channel 4 zenei csatorna The Tube című műsorának meghívására.



A helyszín "ritmusa" feküdt a város indie bandáinak, és lassacskán kialakult a "Madchester" kifejezés; a hömpölygő gitárdallamok kitűntek a ritmusból, melyekre táncolni tudtak az emberek. Az egész egy nagy őrület volt, a "szerelem nyara". Még a komoly újságnak számító Newsweek is címlapban emelte ki a városban folyó éjszakai életet. A Haçienda titka egyszerű volt: boldoggá tette az embereket, és úgy érezhették, hogy valami különlegesnek a részei.

A csúcspont, a klub virágkora azonban a '80-as évek közepén/végén jött el, amikor a Haçienda az első olyan klubok között volt, amelyek az "új tánc őrületet", a house zenét kezdték el játszani és - ennek is köszönhetően - a legismertebb, leghíresebb klub lett a világon. DJ-k, mint pl. Mike Pickering, Little Martin vagy Dave Eslam teltháznak pörgették a muzsikát a képzeletbeli Meztelen péntek éjszakákon (az elnevezés valószínüleg ahhoz is köthető, hogy egy medence is fellelhető volt a nagyteremben), mely hamar legendássá vált, és ezek a teltházas partik segítettek megerősíteni a hírnevet és az állandó adósságokból is kilendítette a Haçiendát az 1987-es évre.



A hangulat azonban 1990-re változni kezdett. Az ecstasy elterjedésével drogdílerek jelentek meg a klubban, és ezáltal a pénz is az ő kezükbe vándorolt; a Haçienda nagyon keveset látott az éjszakai költekezésekből. A dílerek területeket kezdtek el követelni a klubon belül, megfélemlítették a személyzetet és a közönséget is. Az ebből következő problémák egy rövid időre a Haçienda bezárásához vezettek 1991 elején.

A klub DJ-i egyébként folyamatosan szerepeltek különböző rádió és tévés műsorokban, mint pl. a Granada TV Juice című műsorában is. 1994 és 1997 között a Hacienda FM heti műsor volt a Kiss 102 nevezetű zenés, táncos Manchesteri rádióban.

A klub az utolsó éveiben számos lövöldözést ért meg, és kapcsolata a rendőrséggel, illetve a biztonságiakkal egy állandó probléma volt. Ennek a "csúcspontja" majdnem tragédiába torkollt, amikor is egy fiatal diákot egy kocsi elé löktek. A Haçienda szerencsétlenségére a helyi bírák, akik épp a helyszínt látogatták, az esetnek szemtanúi voltak.

Habár a rossz közbiztonság nagyban hozzájárult a klub bezárásához, a legvalószínűbb ok mégis pénzügyi vonatkozású. A klub egyszerűen nem profitált annyit az italok eladásából (ami ugye elsősorban a fő bevételi forrást jelenti egy ilyen jellegű klubnak), és ráadásul több törzsvendég, patrióta is drogokat kezdett el fogyasztani (alkohol helyett), ami szintén nem a klub kasszáját gyarapította. Végeredményben, a klub jövője megpecsételődött, adósságokba zuhant, és 1997 nyarán végérvényesen, örökre bezárt.

A Whitworth Street West-i telek tulajdonosai úgy döntöttek, hogy lerombolják az éjszakai klubot, és a helyét házak építésére használják fel. Az ikonikus nevet azonban továbbra is felhasználták az új projekthez, immáron a New Order basszusgitárosától, Peter Hook-tól kölcsönözve azt, mivel ő a tulajdonosa a Haçienda névnek s márkának. A klub helyszínén tehát ma már csak luxus házakat és épületeket találhatunk, de ha jól körbenéz az ember, akkor a környező falakon még bele lehet botlani a 'Hacienda must be built' vagy csak egyszerűen a 'Rewind' feliratokba...

Ha szeretnétek még jobban megismerkedni a sztorival, akkor ajánlom a 24 Hour Party People című filmet, mely - többek között - a Haçienda történetét mondja el Steve Coogan (filmbeli Tony Wilson) főszereplésével. A film 2001-ben készült, és külön érdekesség, hogy a kedvéért felépítették a Haçienda mását egy manchesteri gyárban, mely ki is nyitott egy éjszakára, míg a filmet forgatták.


1 megjegyzés:

Vivian Weidmann írta...

24 hour party people mekkora jó.