2009. július 16., csütörtök

Nem vicc: Discovery - LP

Kora tavasszal jutottam hozzá a Discovery Osaka Loop Line című számához, melyet kövér tónusú szintifutamok, kedves dallamok, vidáman futkározó űreffektek, belassulások, 4/4 és törtütem váltakozások jellemeznek. Az egészet pedig áthatja az enyhe melankóliával fűszerezett vidámság. Ordít róla az a fajta játékosság és kísérletezőkedv, ami többek közt olyan experimentális popzenei előadókra jellemző, mint Dan Deacon, Max Tundra vagy Cornelius. Az ilyen dolgokra rettenetesen be tudok gyulladni. Kellő kíváncsiság gerjedt bennem ahhoz, hogy utánajárjak, mi a franc is ez a Discovery? Ugye nemcsak egyszeri vicc?!

A felfedezés a meglepetés erejével hatott rám. A nem túl ötletes - de esetükben igen beszédes - nevű formációt két, az utóbbi években anyazenekaraik révén némi hírnevet szerzett srác alkotja. Név szerint Rostam Batmanglij, a Vampire Weekend billentyűse és a Ra Ra Riot énekes frontember, Wes Miles.


Ez bizony nem vicc! Ezek a srácok szinti-pop zenék készítésére vetemedtek! Mégpedig a soul és az r&b jegyében.

Mint az kiderült, a fiúk évek óta dédelgetik közös projektjüket, azonban mostanra jutottak el odáig, hogy dalaik egy nagylemez formájában is megjelenjenek LP címmel.

A koncepció többnyire valami olyasmi, mint az Osaka Loop Line esetében. A lemezt hallgatva, nekem leginkább a Passion Pit 2008-as Chunk Of Change EP-jén hallható számok ugranak be, melyeknél még tetten érhető az a fajta enyhén koszos, visszafogott hangkészletű, minimalista hangzás, ami a Discovery-re is jellemző. Nem úgy, mint az idei Manners című PP-albumon, melyen a számok többsége sajnos túlságosan kidolgozott, telített lett. Persze ettől még nem lett rossz a végeredmény, de akik szintén érezték ezt a fajta hiányt az idei Passion Pit-nél, az ő számukra nyújthat némi vigaszt a Discovery.

Discovery - Orange Shirt (via Stereogum)


Discovery - Osaka Loop Line (via Stereogum)


A dalokat hol Rostam, hol Wes, hol pedig közösen énekelték fel, valamint olyan vendégénekesek is közreműködnek a lemezen, mint Ezra Koenig (Carby), a Vampire Weekend énekes-gitáros frontembere (aki zenei sokoldalúságát már több ízben is bizonyította, pl. a Fucked Up nevű poszt-hardcore banda egyik fellépésén is mikrofont ragadott néhány szám erejéig) és Angel Deradoorian a Dirty Projectors-ból (I Wanna Be Your Boyfriend).
A saját szerzemények mellett feldolgozások is szerepelnek a lemezen, így járt a Jackson 5 I Want You Back című - egyébként imádnivaló - dala is. Ez akár egyfajta marketingfogásnak is tűnhetne, ha a feldolgozás születése nem előzte volna meg Jacko "nagy sikert arató" távozását. A reggae-s Can You Discover énekdallamai pedig a Ra Ra Riot Can You Tell című számából lehetnek ismerősek.

Egy diszkófényes táncparketten hallva a Discovery zenéit, akár azt is hihetnénk, hogy napfényes jamaikai dallamokra lötyögünk. Persze, ne lepődjünk meg, ha körülöttünk egy árva lélek sem fog táncolni ezekre a - néhol ugyan igen masszív - ritmusokra, még a dalok könnyedsége ellenére sem. Pedig valahol dögös tánczene ez, több ponton még a '80-as évek dance zenéjének hangulata is könnyen felsejlik az értő zenehallgató fejében.

Mindent összevetve, a Discovery egy kellemes, koncepciózus, mókás nyári poplemezt tákolt össze. Mindenkinek ajánlott, aki kedveli a Vampire Weekend-et és/vagy a Ra Ra Riot-ot, vagy vevő a Hot Chip és a Postal Service electro-pop-jára.

2 megjegyzés:

Dani írta...

szasztok szalóczi dani vagyok gabinak ígértem hogy küldök neki egy linket a zenékről amiket csinálok és nagyjából vállalhatóak. Ömm ha valamelyikőtöknek lesz ideje, szívesen olvasnék róla valami kritikát, hogy épüljek és tanuljak:)
így tovább az oldallal, nagyon profi:)sziasztok

a link:
http://www.mymusic.hu/zenekarok/album.php?id=2829

ma-Ugly írta...

köszi szépen. csekkoljuk!