2011. július 24., vasárnap

Jó reggelt, 8-bit Kapitány!

Amikor az ember a kedvenc együtteséről, daláról vagy épp albumáról ír, az egyrészt nagyon hálás, másrészt viszont rendkívül hálátlan feladat. A Slint kultikus második lemezéről akár oldalakon keresztül ömlenghetnék nektek én is, ám ettől ezúttal inkább megkímélek mindenkit, elvégre a fröcsögésemnek nem sok aktualitása lenne azon kívül, hogy a Spiderland idén márciusban lett húszéves. Hiába a zenekritikusok és egyéb popérzékenyek lelkesedése, a lemez képtelen volt komolyabb – vagy fogalmazzunk inkább úgy: kereskedelmi – sikereket elérni. Ha kicsit jobban belegondolunk, ez nem is olyan meglepő, elvégre ugyanabban az évben jelent meg, mint az az istenverte Nevermind! Persze amíg a Nirvana legismertebb albumához feldolgozáslemez is készült, a Slintről ugyanezt már nem mondhatjuk el, amivel nincs is semmi baj az ég adta világon.
A Spiderland legerősebb dala kétségkívül a kegyetlen zárószám, a Good Morning, Captain!. Ennek a kivételesen nagyszerűre sikerült, nyolcbites verzióját készítette el egy methodairmoshpit nevű YouTube-felhasználó, aki vajmi keveset, de a semminél azért valamivel mégiscsak többet árul el magáról: "I'm a nerd with too much time on my hands" – vallja be a tizenhat éves Evan, a The Trash Compactor nevű zeneblog szerzője. Külön kiemelést érdemel, hogy a hangsáv mellé egy azzal harmonizáló pixeles képet is készített, amelyen a Spiderland borítóját és egyúttal a zenekar tagjait próbálta reprodukálni.



Ha valaki esetleg birtokolni is szeretné a feldolgozást, az innen, az Evan által megadott címről le is töltheti azt. Ha esetleg nem ismernétek vagy csak fel szeretnétek idézni a dal eredeti verzióját, itt meg tudjátok hallgatni:

Slint – Good Morning, Captain (via Quarterlifeparty)

Nincsenek megjegyzések: