2009. január 24., szombat

Jó estét, Dirty Pop! # Franz Ferdinand - Tonight: Franz Ferdinand

A hajdani osztrák-magyar trónörökös nevét viselő, skót banda talán sosem volt ilyen divatos, mint a Tonight-on. Sőt, a srácok dögösebbek, mint valaha. De mire elég mindez, ha a világ már egyenesen megváltást, zenei forradalmat várt a dirty poptól?

A legnagyobb változás a két előző lemezhez képest, hogy az elektronika szokatlanul nagy szerepet kapott. Ez pedig különösen jót tett az album aktualitás-érzetének. Úgy szól minden, ahogy egy táncos gitárlemeznek (vagy gitáros tánclemeznek) szólnia kell 2009-ben. Az viszont, hogy ezek a skót srácok mennyire bánnak ügyesen az elektronikával, igencsak rányomhatja a bélyegét a végeredményre. És rá is nyomja, sajnos, mert mindegy, mikor tűnik fel, mindig rendkívül butácskának hat. Külön kiemelendő a lemez tizedik dala, a közel nyolc perces Lucid Dreams, amely akár simán véget is érhetne 2 perc 35 másodperc után. Ami utána következik, az nemcsak teljesen fölösleges, hanem felháborítóan rossz is. Semmi szükség rá.

Na és utána jön még az a két borzalmas lassú dal: a kedvesen szar Dream Again és a rendkívül idegesítő Katherine Kiss Me. Ha valami érzelgősen szépet akarok hallani, akkor előveszem valamelyik szimpatikus singer-songwriter tetszőlegesen kiválasztott lemezét, de ezt a két menthetetlenül selejtes alkotást soha. Ebben teljesen biztos vagyok. Gondolom, azt akarták érzékeltetni, hogy milyen jópofa dolog a bitang nagy "zúzás" után fáradtan ringatózni kicsit. Hát, ez így valahogy abszolút nem az!

Persze, szükségszerűtlen temetni a Franz Ferdinand-ot, az album utolsó (jó) pár percét lecsípve egy erősen közepes indie lemezt kaphatunk. Csak hát ugye a név kötelez. Alex Kapranos csapatától senki nem ezt várta. Főleg azok után, hogy beharangozták, micsoda mocskos popot kapunk majd az arcunkba.
Mert mit is takar a dirty pop? A fiúk valószínűleg előtúrták a jó öreg hivatkozási pontokat (The Fall, Gang of Four, Talking Heads stb.), majd amennyira csak tudták, aktualizálták a hangzásukat, és erre az alapra írtak pár középszerű dance-punk számot.
A Tonight feltehetőleg az indie-diszkók kedvence lesz 2009-ben. Kecske és Pipó minden bizonnyal csőnadrágos tinédzserek hordáit vonzza majd ezekkel a dalokkal a táncparkettre, arra az egyetlen helyre, ahol ez a lemez életképes.

És ha már táncparkett, a Tonight-ot leginkább egy diszkógömbhöz tudnám hasonlítani: pörög is, csillog is, és lüktet is, de belülről kurvára üres. Szigorúan egy estés darab.


7 megjegyzés:

molnár illés írta...

Biztos nagyon trendi és haladó dolognak tűnhet alázni a a FF-t, csak mutass valami jobbat (2008 legjobbjaiu című bejegyzésben nem sikerült, pedig ami nem volt meg, azt letöltöttem.)
De persz efiatalok - vagy magukat annak érzők közt bevett dolog - ld. index - hogy lehúzzuk a legjobbakat, azt sugallván: mi ennél is jobban ott vagyunk a azseren, és érezzük, mi van a levegőben. Pedig nincs semmi, csak vákuum, meg üres puttyogás. Kár, pedig a szettjeitekben vannak jól ,meg a bejegyzéseitekben is. Persze olvaslak titeket, és figyelek rátok, pedig nem vagyok egri. de jó zenékre hívjátok föl a figyelmet, csak nem értem, mi bajotok a FF-dal. (nem tudom, persze hogy tudom, gondolom nem tetszett, ízlések, pofonok, stb. Mindegy, sztem jó) Bár kedvensem továbbra is az Outside az 1. albumról, erről a live alone nagyon bejön...

ma-Ugly írta...

kedves Illés!

a jövőbeli félreértések elkerülése végett az első dolog, amit meg kell, hogy osszak Veled, hogy a szerző véleménye nem feltétlenül azonos a csapat egészének véleményével. kérlek ne ítélj el ezért mindannyiunkat!
sőt, lehet nem is gondolnád, de kedvel(t)em a zenekart.

azt viszont nem igazán értem, hogy jön ide az index. még nem sűrűn olvastam náluk lemezkritikát, de ha Te még ezügyben is tudsz nekem segíteni, akkor könyörögve kérlek: ne habozz, és légy a mentorom!
ha pedig véletlenül a quart magazinra gondoltál volna, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak, mivel ők már nem az index, hanem az origo alá tartoznak.

no és ha tényleg valami "JOBBRA" vágysz, akkor a következőt tudom javasolni:
http://www.jobbik.hu/

végül pedig köszönjük a kommentárt.
olvass minket továbbra is.


üdvözlettel:
a cikk "nagyon trendi és haladó" szerzője

colbas írta...

hogy jön ide a quart? az origo? az index? a JOBBIK? legyünk már észnél!

az új FF pedig mint több ízben hangoztattam, egy vérbeli poplemez, ami mindig menő, ezen a "mocskos pop" dolgon lovagolni pedig egyre cikibb.

az ember ritkán szarik a saját fészkébe, hát most megtettem, viszlát!

el balázs írta...

szerintem is egy jól sikerült FF lemezzel állunk szemben. érezhetően az első album mocskosságát akarja hozni, amit sajnos nem sikerül elérnie, de az eredmény így sem rossz. az elektronika pedig egyáltalán nem butácska, legfeljebb annak hat az analóg szintik miatt.

a cikk szerzője pedig valószínűleg nagyon szerethette az első albumot és ezért ilyen nagy a csalódottsága :)

és illés, nemhogy a tavalyi évben, de idén januárban is volt jobb a FF-nál.. pl. Animal Collective vagy Antony & The Johnsons-ék új albumai.

a tavalyi év toplistájának első 10 helyezettje pedig hamarosan következik..

molnár illés írta...

kicsit elragadtattam magam, de én egy szintimán gyerek vagyok, ladytron, client, lesbians on ecstasy, és nekem most így az outside, come on home, living alone a három kedvenc. de a cikk által említett hibákból sok igaz, több halllgatás után. animal collective-hez viszont vhogy nem vagyok elég nyitott, elismerem.

Névtelen írta...

Nem tudom ki vagy te Maugli de elárulom, hogy a Franz Ferdinand új lemeze, nekünk sem tetszik. Mégpedig nagyon nem. Az általad összehordott, lemezkritikának nem nevezhető fogalmazásodban írtak helyett, ennek egy oka van: szarok a dalok. Mi pedig a bulijainkban nem szoktunk szar dalokat játszani. Egyetlen kivétel van, ami tényleg jól sikerült szám - azt játszuk is - ez a Twilight Omens, mert az egy jó dal lett és van még kettő, ami megüti azt a szintet, hogy bekerülhet egyszer-egyszer a setlist-be és ennyi.
Kívánok jobb kritikákat, és hogy máskor ne a mi nevük nem odavaló erőltetésével kelljen feldobni írásaidat.
üdv,
Tesco K

ma-Ugly írta...

hú, Haver! te aztán marha undok egy fickó vagy!