2011. március 28., hétfő

Belong - Common Era

Habár ez a new-orleansi együttes már lassan egy évtizede jelen van a zenevilágban, a napokban megjelent lemezük csupán a második. Ha a Katrina-hurrikánra gondolunk, ez talán nem is olyan meglepő. Viszont az újabb megjelenést ismét 'sikerült' egy természeti csapáshoz igazítani...

Nem tudom, hogy ez az én hibám-e, vagy valami tőlem független dologé, de az idei lemezt hallgatván más nem is nagyon jutott eszembe a pusztoláson kívül. Azt azért mégse mondanám, hogy temet. A szépségnek s mindenféle gyönyörnek megvan az a tulajdonsága, hogy egyszer tovaszáll, elmúlik, és igazából ezek mégsem vesznek el, csak átalakultak valami érthetetlenné, groteszkké. És szerintem pont ez az, amit a Common Era is oly' elszántan és kétségbeesetten próbál megértetni velünk.

Hogy ne legyek ennyire metafórikus és zeneileg is megközelítsem, a Common Era (stream) már sokkal inkább egy poplemez, az előző lemezükhöz képest mindenképp. Az ambient dallamok mellett már az énekkel is találkozhatunk a 9 szám során, és az instrumentalitás is előtérbe került: benne rejlik a hűvös elektronika, csakúgy, mint a shoegaze legnihilistább elemei, nem elfelejtkezvén a 80-as évek post-punk hangulatáról.



Belong - Never Came Close (via AlteredZones)



myspace: Belong
Kranky Records

Nincsenek megjegyzések: