2010. január 31., vasárnap

Múltba révedő svédek # Ikons - Ikons



Primitív felosztásom szerint csupán kétféle zenebarát létezik: az egyik ismeri a Boat Club-ot, a másik meg nem. Aki valaha is hallotta már a duó egyetlen beszerezhető kiadványát, a csodálatos Caught The Breeze című EP-t, az minden kétséget kizáróan azonnal a rajongójává vált. Aki meg nem, annak nyilván szegényebb a lelke. A lelkes szimpatizánsok persze hiába várják tűkön ülve a folytatást, Andreas és Magnus mit sem hallatnak magukról.
Tavaly azonban a csapat egyik fele – hogy pontosan melyikőjük is, még nem sikerült kideríteni – néhány göteborgi figurával kiegészülve Ikons név alatt adott ki lemezt. Ám a fülledt baleári diszkónak ezúttal nyoma sincs. Helyette a poszt-punk és shoegaze gyökerek kerülnek előtérbe. A Neu!-tól kezdve, a Joy Division-ön keresztül, egészen a The Jesus and Mary Chain-ig számos hatásra felfigyelhetünk. Zömében instrumentális, sokszor hipnotikus dalok sorakoznak egymás után.
Az egyik legszórakoztatóbb stílusgyakorlat, amit az utóbbi időben hallottam. Teljességgel lehetetlen, hogy ezek után még lesz bárki is, aki előveszi majd az A Place to Bury Strangers albumait.

Ikons - Afrika (via FensePost)


Az Ikons lemeze teljes egészében meghallgatható itt.

1 megjegyzés:

Csaba írta...

Úgy néz ki, hogy azalatt az idő alatt, amíg nem hallottunk róluk, Ákos rajongók lettek, muhaha.