2009. október 12., hétfő

A megállíthatatlan Afrika # BLK JKS, The Very Best, Fool's Gold

Bár már beköszöntött az ősz, nem hagyjuk, hogy bárki is elszontyolodjon a közelgő fing időjárás miatt. Ehhez pedig Afrikát hívjuk segítségül. Az utóbbi időben néhány meglepően üdítő produkció érkezett - közvetlenül vagy közvetve - az öreg kontinens irányából. A továbbiakban ezek közül mindössze a három legígéretesebbet szeretnénk kiemelni, és mindennemű multikulturális összeborulást nélkülözve röviden bemutatni.
Jól figyelj, nyájas Olvasó, mert lesznek köztük Négerek is!

BLK JKS - After Robots



Kezdjük is mindjárt egy dél-afrikai csapattal! A BLK JKS (ejtsd: Black Jacks) zenéjében erősen érződik a TV on the Radio hatása, és hogy tovább borzoljuk a kedélyeket, a Radiohead jobb pillanatai is többször visszaköszönnek. Rendkívül izgalmas, ahogy a jazz eszközeinek segítségével a tradicionális afrikai elemeket mindenféle progresszív zenei megoldásokkal párosítják. Élőben biztos csodálatos élmény lehet őket hallani.

BLK JKS - Lakeside
(via Melophobe)


Az After Robots névre keresztelt lemezen helyet kapott a korábbról már ismert Lakeside újraértelmezése is. Ennek köszönhetően az egyébként is csodás dal most még pompásabb köntösben tündökölhet az új albumon.




The Very Best - Warm Heart of Africa


Esau Mwamwaya 1999-ben költözött szülőhazájából, a délkelet-afrikai Malawiból Londonba. Itt ismerkedett meg a gettódiszkóban nyomuló Radioclit lemezlovas- és producerduó tagjaival, akikkel később The Very Best néven kezdett el zenélni. A csapat sikereit megalapozó, a címében a szerénység minden formáját nélkülöző Esau Mwamwaya and Radioclit Are the Very Best nevű mixtape után elérkezett az idő, hogy kiadják a hivatalos debütanyagukat is.

The Very Best (feat. Ezra Koening) - Warm Heart of Africa (Alan Wilkis remix) (via Nialler9 Music Blog)


Figyelem, a Warm Heart of Africa a műfajában messze a legjobb lemez az idén! Még szép, hisz a címadó dal Ezra Koenig, a Vampire Weekend énekesének közreműködésével készült, a Rain Dance című számban pedig M.I.A.-t hallhatjuk viszont.




Fool's Gold - Fool's Gold



Bárhogy is nézzük, a Stone Roses legendás, idén húsz esztendős lemezének bónuszfelvételéről elnevezni a zenekarunkat nemcsak kiváló popkulturális utalás, hanem őrülten menő húzás is. Igaz, én biztos nem a Fool's Gold-ot választottam volna, hanem az I Wanna Be Adored című, ötcsillagos lemeznyitó slágert. De ez legyen csak az én problémám!
Na de, ne szakadjunk el annyira a témánktól! A Fool's Gold zenekar valójában nem is afrikai, mivel Los Angeles-ben született. Ráadásul az Izraelben nevelkedett énekes, Luke Top héberül énekel. Ettől függetlenül rendkívül izgalmas afro-pop, amit hallunk!
Már a lemez első száma olyan magasra teszi a lécet, hogy azt a későbbiekben sem sikerül átugornia. Pedig végig rendkívül jó dalok sorakoznak egymás után.

Fool's Gold - Surprise Hotel (via Pasta Primavera)


Abszolút nem vagyok családcentrikus ember, de a Surprise Hotel hallatán egyre csak arról fantáziálok, hogy egy kertes ház udvarán kézenfogva ugrálok a kölykeimmel a frissen nyírt pázsiton, míg a jövendőbeli nejem a reggeli teáját kortyolgatva, kedélyesen lemosolyog a teraszról. Őrület!


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát nekem nagyon bejön ez a Very Best feeling;)!!!

colbas írta...

nekem meg a Fool's Gold!!!

Törő írta...

nekem meg mindhárom
köszi az írást

ma-Ugly írta...

nagyok vagytok, Skacok!

egyébként a Very Best videójában 1:03-nál az agresszív tekintetű feka kiscsákó valami elképesztő. szenzációs forma lehet.
ráadásul az egyik éjjel megjelent álmomban!

BokTm írta...

zhe very best, haha...:)