2010. október 21., csütörtök

Csábító sötétség # Detachments – Detachments


Sebastian Marsalnak sok barátja van. A sort a lemez producere, James Ford nyitja, aki amellett, hogy a Simian Mobile Disco egyik tagja, a Klaxons és a nem is oly' régen az "új New Ordernek" (...) kikiáltott Delphic lemezén is dolgozott. Őt a H.A.L. c. szám asszisztense, Andrew Weatherall követi, aki olyan előadók remixeit jegyzi, mint Siouxsie Sioux, Primal Scream vagy a Fuck Buttons. Puszipajtása még az a Tim Goldsworthy, aki eredetileg az UNKLE tagja, de mostanság a The Rapture, a Cut Copy vagy a Hercules and Love Affair munkáit is segíti, mindamellett a DFA Records társtulajdonosa is; de ha ez sem lenne elég, akkor Tim barátunk még a színpadra is fellép Marsal társaságában egy-két dallam erejéig. Csakúgy, mint az egykori Joy Division/New Order-ikon, Peter Hook, akinek egyik személyes kedvence az északnyugat-londoni székhelyű kvartett, a Detachments.

Igen, most már nagyjából helyben is vagyunk; le se lehetne mosni a '79-82-es évek boldog idejének Gary Numan, Fad Gadget, Kraftwerk, The Human League és a korai Factory bandák "szennyezte", magányos, sötét, "iparos" foltjait. De mi nem is akarjuk, ellenben Sebastiannal:
"Sokszor úgy emlegetnek minket, mint valami 'indusztriál' banda... mi a f...??! Azt se tudom egyáltalán mit jelent... meg Joy Division... blabla... a H.A.L. c. számunkat például a hip-hop iránti szeretetem inspirálta. Ha úgy adódna, hogy egy lakatlan szigeten kellene élnem, akkor inkább vinnék magammal egy Pet Shop Boys lemezt, mint egy kibaszott Nine Inch Nails-t!" – mondotta a Clash magazinnak adott interjújában.

Hogy magáról az albumról is említsek pár szót, a nyitószám, az Audio/Video, csak úgy, mint a már említett H.A.L., igen erőteljesen pulzáló, elektronikus élvezetben részesít. A Fear No Fear picit döcögős post-punk funky-ba taszít minket, míg az új single (a hozzá készült klipet lentebb meg is nézhetitek), a Holiday Romance elég szintit nyújt ahhoz, hogy a nyaralás borús és töprengős, mintsem vidám legyen.

Ha az idei év 80-as évek poszt-punk útjain kalandozó együtteseit nézzük, akkor – a Motorama szintén debütáló albuma mellett – a Detachments mindenképp kiemelkedik.


Nincsenek megjegyzések: